Skutočný účinok energetických nápojov na srdce

14.12.2013 18:58

O energetických nápojoch sa zistilo, že spôsobujú nezvratné poškodenie zubnej skloviny a negatívne ovplyvňujú sťahy srdca. Podľa prebiehajúcej štúdie predloženej Rádiologickej spoločnosti Severnej Ameriky (v orig. „Radiological Society of North America“, v skr. „RSNA“) nezvyšujú tieto populárne nápoje, obľúbené u miliónov ľudí, len kontraktilitu (sťahovú schopnosť) srdca, ale ich pitie môže viesť až k dlhodobým zdravotným rizikám.

Na výročnej schôdzi v Chicagu Dr. Jonas Dorner (Oddelenie kardiovaskulárneho zobrazovania, Bonská univerzita), ktorý participuje na danej štúdii, povedal, že sa doteraz ešte nikomu nepodarilo zistiť skutočné účinky energetických nápojov na funkciu srdca.

Vyjadril svoje obavy z možných negatívnych vedľajších účinkov energetických nápojov na funkciu srdca, a to najmä v prípade dospievajúcich a mladých dospelých, pričom dodal, že americký trh nebol v tejto oblasti vôbec regulovaný alebo bol regulovaný len minimálne.

Nedávna štúdia zverejnená vo vydaní recenzovaného vedeckého časopisu Akadémie všeobecnej stomatológie „General Dentistry“ za mesiace máj/jún 2012 zistila šokujúci nárast v konzumácii športových a energetických nápojov, ktorý najmä u dospievajúcich ľudí spôsobuje nezvratné poškodenie zubov, t.j. vysoká miera kyslosti týchto nápojov narúša lesklú vonkajšiu ochrannú vrstvu zuba - zubnú sklovinu.

Trojnásobná dávka kofeínu

Dorner poukázal na fakt, že množstvo kofeínu v energetických nápojoch je až trikrát vyššie ako v ostatných nápojoch obsahujúcich kofeín, vrátane kávy alebo koly, pričom zdôraznil známe vedľajšie účinky, ako napr. rýchly srdcový tep, búšenie srdca, zvýšenie krvného tlaku, ale aj „záchvaty alebo náhlu smrť v tých najvážnejších prípadoch“.

Výroba syntetického kofeínu v chemickom priemysle predstavuje pri predaji mnohých nápojov obsahujúcich túto návykovú látku úspešné podnikanie vo veľkom.

PRÍRODNÝ KOFEÍN: Prírodný, pravý kofeín pochádza z rôznych druhov rastlín. Obsah kofeínu sa v týchto rastlinách líši počas roka v závislosti od počasia, pôdnych podmienok, obdobia zberu úrody, atď., a preto ho nemožno reálne stanoviť pri označovaní takých produktov, akými sú káva alebo čaj. Obsah kofeínu v týchto rastlinách sa neustále mení. Z tohto dôvodu nebude na označení produktov obsahujúcich prírodný kofeín uvedená táto návyková látka v rámci zloženia, resp. jej percentuálna hodnota.

SYNTETICKÝ KOFEÍN: Prvým znakom, že kofeín vo vašom nápoji je syntetický, je skutočnosť, že je uvedený v jeho zložení a má presnú hodnotu. Ide o najlacnejší a najbežnejšie používaný kofeín. Procesy a zlúčeniny sa môžu v závislosti od chemických spoločností líšiť, sú však všetky znepokojujúce.

OBOHATENÝ KOFEÍN: Napriek tomu sa zvyčajne syntetický kofeín získava priemyselne extrakciou z kávy, aj keď ide o podstatne drahší a len zriedka používaný proces. Výsledkom je tiež uvedenie hodnoty obsahu kofeínu na označení produktu. Zásoby kofeínu získavané v tomto priemysle sa extrahujú pomocou metylénchloridu, formaldehydu alebo etylacetátu. Neexistuje žiadny taký proces, v ktorom by na extrakciu kofeínu stačila iba voda.

Výrazne vyššia vrcholová deformácia

Dorner a jeho kolegovia použili kardiálnu magnetickú rezonanciu (CMR) na zistenie účinku konzumácie energetického nápoja na funkciu srdca u 18 zdravých dobrovoľníkov: u 15 mužov a 3 žien s priemerným vekom 27,5 roka.

Každý z nich bol vyšetrený CMR pred požitím energetického nápoja s obsahom taurínu (400mg/100ml) a kofeínu (32mg/100ml) a následne jednu hodinu po požití takého nápoja.

Výsledky druhej CMR potvrdili výrazne vyššiu vrcholovú deformáciu a výrazne vyššie vrcholové rýchlosti deformácie v systole (merania „kontraktility“, resp. miera sťahov srdca) v ľavej srdcovej komore.

Tá prijíma okysličenú krv z pľúc a tlačí ju do aorty, ktorá ju potom dodáva do zvyšnej časti tela.

Toxické konzervačné látky a sladidlá

Všetky energetické nápoje, vrátane nápojov Nos, Red Bull, Rockstar, Monster, Full Throttle a niekoľko ďalších, obsahujú väčšinu z nasledujúcich toxických prísad.

SUKRALÓZA

Splenda/sukralóza je jednoducho chlórovaný cukor, t.j. chlórovaný uhľovodík. Medzi bežné chlórované uhľovodíky patrí tetrachlórmetán, trichlóretylén a metylénchlorid, pričom všetky sú smrteľne nebezpečné. Chlór pôsobí v prírode ako útočný doberman. Ide o veľmi vznetlivý, prudký atómový prvok používaný ako biocíd v bielidlách, dezinfekčných a insekticídnych prostriedkoch, ale aj ako jedovatý plyn v 1. svetovej vojne alebo súčasť kyseliny chlorovodíkovej. Podľa americkej Štátnej správy potravín a liečiv (v orig. „U.S. Food and Drug Administration“, v skr. „FDA“) absorbuje ľudské telo 11 - 27 % skonzumovanej sukralózy (FDA 1998). Výskumom zverejneným výrobcom sukralózy (Roberts 2000) sa zistilo, že telo 8 zdravých dospelých mužov, ktorý požili sukralózu (v množstvách 1 mg/kg), z nej absorbovalo 10,4% až 30,6%. Okrem toho sa 1,6% až 12,2% sukralózy hromadí v tele.

ASPARTÁM

Aspartám je multipotenciálny karcinogén, a to aj keď sa konzumuje denne v množstve 20 mg na kilogram telesnej hmotnosti. Ide o nižšie množstvo, ako sú maximálne odporúčané dávky uvádzané FDA (50 mg/kg telesnej hmotnosti) a Európskou úniou (40 mg/kg).

Aspartám zvyšuje výskyt zhubných nádorov u potkanov. U žien zvyšuje výskyt leukémie a lymfómov, ako aj rakovinových buniek v oblasti panvy a močovej trubice. U mužov zvyšuje najmä výskyt zhubných nádorov periférnych nervov. Do akej miery je aspartám smrteľný?

ACE-K

Acesulfam draselný (Acesulfam K alebo Ace-K) predstavuje jednu z potravinárskych prísad, ktorá sa používa na sladenie potravín a nápojov. Síce ho FDA schvaľuje, ale existuje niekoľko potenciálnych problémov súvisiacich s konzumáciou tejto potravinárskej prísady. Aj keď mnoho štúdií potvrdzuje jeho bezpečnosť, stále existuje podozrenie, že acesulfam draselný spôsobuje nezhubné nádory štítnej žľazy. U potkanov sa tieto nádory vyvinuli už za 3 mesiace, pričom koncentrácia Ace-K v konzumovanej potrave sa v danom období pohybovala medzi 1% a 5%. Ide o veľmi krátku dobu, čo vedie k presvedčeniu, že táto látka má výrazné karcinogénne vlastnosti. Za látku, ktorá pravdepodobne spôsobuje potenciálne karcinogénne vlastnosti tejto potravinárskej prísady, sa považuje metylénchlorid, t.j. rozpúšťadlo používané na výrobu Ace-K.

BENZOÁT DRASELNÝ

Benzoát poškodzuje dôležitú časť DNA v mitochondrii, ktorá je akousi „elektrárňou“ buniek. Táto chemická látka dokáže vážne poškodiť DNA v mitochondrii až do takej miery, že ju úplne inaktivuje, resp. vyradí z činnosti. Ide o umelé farbivo, ktoré sa považuje za karcinogénny jed používaný vo výrobnom procese na vylepšenie vzhľadu a zvýraznenie chuti produktov.

FOSFOREČNAN DRASELNÝ

Existujú desiatky rôznych potravinárskych prísad obsahujúcich fosforečnany, ktoré sa používajú pri výrobe stoviek spracovaných potravín. Štúdiami sa dokázalo, že dokonca aj medzi zdravými dospelými majú ľudia s vyššími koncentráciami fosforečnanov vyššiu úmrtnosť. Fosforečnany urýchľujú priebeh niektorých chorôb, ako napr. chronického ochorenia obličiek. Prísady obsahujúce fosforečnany sa tiež spájajú so zvýšeným rizikom srdcových ochorení a zrýchlením starnutia, pričom narúšajú aj spôsob aktivácie vitamínu D v ľudskom tele.

KUKURIČNÝ SIRUP S VYSOKÝM OBSAHOM FRUKTÓZY

Kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy spôsobuje inzulínovú rezistenciu, cukrovku, vysoký krvný tlak, zvýšenie telesnej hmotnosti, dokonca sa vyrába z geneticky modifikovanej kukurice.

V roku 2013 boli na kanadskej konferencii z oblasti neurovedy predstavené výsledky potvrdzujúce, že kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy (HFCS) tiež spôsobuje podobné zmeny v správaní, ako spôsobujú návykové drogy (napr. kokaín).

Zvýšená konzumácia HFCS má tiež za následok ochudobňovanie tela o chróm, ktorý značne napomáha prenosu glukózy z krvného obehu do buniek.

Podľa dvoch nedávno uskutočnených amerických štúdií takmer polovica testovaných vzoriek komerčného kukuričného sirupu s vysokým obsahom fruktózy obsahovala ortuť, zistenú takmer v tretine z 55 populárnych značkových potravín a nápojov, v ktorých zložení je HFCS na prvom, resp. druhom mieste.

SORBÁT DRASELNÝ

Správy z oblasti toxikológie potravín a chemikálií označili sorbát draselný za karcinogén, pričom potvrdili pozitívne výsledky mutácie v bunkách cicavcov. Iné štúdie dokázali rozsiahle systémové a toxické účinky na nereproduktívne orgány zvierat. Do dnešnej doby sa ešte nezačali realizovať žiadne dlhodobé štúdie zamerané na zvieratá či ľudí. Práve z tohto dôvodu jednoducho neexistuje dostatok dôkazov na vypracovanie teórie, čo by sa mohlo stať po rokoch konzumovania tohto konzervačného prostriedku. Oplatí sa však podstupovať také riziko vzhľadom na krátkodobé karcinogénne a toxické účinky?

Dlhodobé zdravotné riziká „Neznáme“

Dorner sa vyjadril, že na pochopenie vplyvu vyššej kontraktility srdca na každodenné činnosti alebo športový výkon a zistenie trvania účinku nápoja je potrebné zrealizovať ďalšie štúdie.

Ďalej dodal, že dlhodobé srdcové zdravotné riziká spojené s energetickými nápojmi sú neznáme, zároveň však upozorňuje na deti a ľudí so známymi srdcovými arytmiami. Zdôraznil, že vykonanie nových štúdií je potrebné aj na posúdenie rizika, ktoré predstavujú energetické nápoje v kombinácii s alkoholom.

Kardio-nadácie sa odmietajú vyjadriť k nezverejnenému výskumu, resp. k tomu, či predstavuje vyššia kontraktilita srdca nevyhnutne čosi zlé.

Spoločnosť RSNA predstavuje 53 000 rádiológov, radiačných onkológov, medicínskych fyzikov a ďalších podobne zameraných vedcov. Vydáva dva recenzované vedecké časopisy: „Radiology“ a „Radiographics“.

autor/zdroj: Natasha Longová – Prevent Desease

preklad: Mgr.art. Zuzana Kyseľová

Agel OHM - pre fyzickú a psychickú rovnováhu a energiu 

www.dajsigel.sk/produkty/ohm-energia-do-zivota

 
Agel VLT - pre rýchle doplnenie energie, najmä pri športovom výkone
 

https://www.dajsigel.sk/vlt-rychle-doplnenie-energie/

 
 
Späť
Vytvorte si web stránku zdarma! Webnode